Tamarind
6. 4. 2009
Rostlina Tamarind indický
Latinsky Tamarindus indica
Další název Tamaryšek, kyselé datle, indické datle
Chuť Silně sladkokyselá chuť
Konzumace Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. Z dužiny tamarindu se připravují také osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla.
Plod
Luskovité plody tamarindy, jsou cca až centimetrů dlouhé a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35 %).
Nutriční hodnoty na 100g
314 Kcal
0 g tuku, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0 g
Proteiny (bílkovina) 2.9 g
Karbohydraty75.6 g
Vláknina 4.7 g
Vápník 141 mg, fosfor 165 mg, železo 0.9 mg, thiamin 0.46 mg, riboflavin 0.01 mg, niacin 1.3 mg, vitamín C 75 mg
Využití
Dřeň tamarindu je třeba spotřebovat co nejrychleji. Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů (vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě). Tamarindy se také zpracovávají na čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů.
Nákup a skladování
U dovážených tamarindů musíme dbát, aby při podávání dosáhly správné zralosti. Aby lépe snášely přepravu, pěstitelé je dodávají většinou nedozrálé a k dozrání pak často nedochází ve ve správných podmínkách. Jejich chuť pak za mnoho nestojí.
Dozrálé ovoce je obvykle velmi choulostivé, je mu třeba věnovat určitou pozornost a péči a uchovávat je na chladném místě, kde není vystaveno průvanu. Působení tepla vysušuje dužinu a snižuje svěžest plodů. Teplota by neměla klesnout pod osm až deset stupňů Celsia. Důležitá je poměrně vysoká vzdušná vlhkost dosahující pokud možno 85 - 90 procent a dostatečná výměna vzduchu, to přispívá k prodloužení možné skladovací doby. Nevzhledné, přezrálé a poškozené plody je třeba odstranit.
Popis rostliny
Stromy z čeledi motýlokvětých - tamarindy (Tamarindus indica) jsou středně vysoké stromy dosahující výšky až 20m s hustou pravidelnou korunou.
Původ
Původně z afrických tropických oblastí.
Rozšíření
Tropické a subtropické oblasti.