Pomelo
6. 4. 2009
Latinsky Citrus grandis
Chuť Vzdáleně připomíná Grapefruit, ale bez hořkého doprovodu
Konzumace Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, který bývá poměrně silná. Poté pomelo rozdělíme na "měsíčky", které stáhneme ze slupky (hořká stejně jako semínka), tak aby zbyla jen dužina.
Plod
Pomelo je jeden z největších (pravděpodobně největší) citrusový plod. Plod pomela dorůstá až 5 kg, ale více jsou vidět pomela s hmotností okolo 1 kg. Reálný podíl využitelné části plodu je podstatně menší, kilový plod má dužiny zhruba jako velký pupečný pomeranč. Dužinu má pomelo bledě žlutou, oranžovou až červenou.
Pomelo je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, neobsahuje žádný tuk, sodík ani cholesterol.
Využití
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů i do marmelád pro zpestření chuti. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody.
Nákup a skladování
Nejlepší je kupovat pomela balené do celofánu a síťky, protože jinak pomelo velmi rychle vysychá, zhruba za týden jsou plody bez tohoto obalu vevnitř poměrně velmi suché.
Výskyt
V jihovýchodní Asii, karibské oblasti a v USA
Původ
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie.