Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papája

6. 4. 2009
Rostlina Papája melounová Latinsky Carica papaya Další názvy Papaya, Melounovník, Pelounový strom, Papaja Chuť Sladká, voní po čerstvých meruňkách. Svou chutí připomíná meloun. U některé dovážené Papáji je chuť dost nevýrazná (způsobeno sklízením nezralých plodů) Konzumace Papáju je nejvhodnější rozkrojit napůl, vydlabat semínka (nejedlá - palčivá) a následně vydlabat dřeň. Pro zvýraznění chuti se dřeň papáji může pokapat citronem. Plod Protáhlé oválné duté plody papáji dorůstají délky až osmdesáti centimetrů a váhy až devíti kilogramů, vyvážejí se však plody pouze o váze 400 - 1000 gramů. Velkou dutinu uprostřed obklopuje asi pět centimetrů silná zářivě žlutá, hladká dužina, která je sladká, výrazně voní a svou chutí připomíná meloun. V dutina papáji obsahuje velké množství černých zrn, které jsou nepoživatelné pro svou palčivost. Slouží také jako náhražka pepře. Papaja obsahuje celou řadu vitamínů především B1, B2, C a provitamín A a významné množství vápníku. Sto gramů odpovídá 230 - 240 KJ tedy asi 60 Kcal. Papája obsahuje spoustu důležitých biologických látek. Množství provitamínu A je vysoké. Papája příznivě ovlivňuje vitalitu buněk, ochranu sliznic a příznivě působí na zrak. Vitamín B5 (kyselina pantotenová) zvyšuje životní energii a zlepšuje barvu vlasů. Plody papáji obsahují enzym papain (chrání nezralý plod před hmyzem). Papain je důležitý pro zpracovávání bílkovin v těle (štěpí je na aminokyseliny). Papain také zabezpečuje tvorbu trávících enzymů, a přispívá tím k lepší stravitelnosti potravin. Papain je známý svými čistícími schopnostmi a v boji proti rakovině. Jak nakupovat Papája je k dostání po celý rok. Při stisknutí nesmí být plod příliš měkký. Papája by měla mít žlutooranžovou barvu. Čím je plod zelenější, tím je méně zralý (obsahuje více enzymů). Je třeba se vyhýbat plodům se skvrnami. Papaja dosáhne zralosti, teprve když její hladký povrch na různých místech začne žloutnout a podává se mírnému tlaku prstu. Proto je třeba nechat zelený plod dozrát v pokojové teplotě. Využití papáji Papáju jíme hlavně čerstvou, například nakrájenou na plátky. Můžeme z ní připravit džemy či kompot. Dá se ochutit citrónovou šťávou. Výborně se hodí do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody, nebo rybízem. Z papáji můžeme udělat lehký rychlý dezert. Stačí smíchat oloupanou, pokrájenou papáju (na kostky) s citrónovou šťávou, medem a jogurtem. Popis rostliny Papája je vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu. Dorůstá až deset metrů. Plodí několik let po sobě. Strukturu stonku papáji vytvářejí jizvy po opadaných listech. Listy jsou dlouze řapíkaté, velké, dlanitodílné, shora lesklé. Výskyt V tropických a subtropickýchčástech. Původ Papája pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky.