Nashi
6. 4. 2009
Rostlina Nashi
Latinsky Pyrus pyrifolia (japonská), Pyrus ussuriensis (čínská)
Další názvy Naši, Japonská hruška, Jablkohruška, Asijská hruška, Čínská hruška, oriéntální hrušně
Chuť Chutná jako sladká hruška
Konzumace Jako jablko, slupka je jedlá, ale je dobré ji důkladně omýt
Plod
Plody nashi jsou žluté a pevné, podobají se jablku. Mají nejčastěji kulovitě oválný tvar, někdy mírně zploštělý, s dlouhou stopkou. I když plody některých odrůd mohou dosáhnout hmotnost až jeden kilogram, průměrně váží 150 až 200 gramů. Slupka je většinou bronzově zlatavé barvy, bývá suchá a silná. Dužnina je bílá, křupavá, ale zároveň šťavnatá, sladká a málo kyselá. Ve středu plodů je několik černých semínek.
Obsah látek v jednom průměrném nashi (122g)
Kalorie 51 kcal, z toho 0 v tuku
Tuk, cholesterol, sodík 0g
Uhlohydráty 13g
Vláknina 6g
Cukry 8,6g
Bílkoviny 0,6g
Obsah vitamínů je nízký
Nashi má diuretický efekt, podporuje trávení, zmírňuje kašel, oddaluje žízeň a eliminuje účinky alkoholu.
Jak nakupovat a skladovat nashi
Hrušky Nashi se obvykle prodávají jednotlivě zabalené, protože jsou velmi citlivé na omačkání a tlak. Při poškození, nebo nakrájení rychle hnědne.
Při vysoké vlhkosti a teplotě 0 až 1 °C se může uchovávat tři až šest měsíců. Narozdíl od hrušek při dozrávání nezměknou.
Využití nashi
Požívají se jako neoloupané čerstvé ovoce, po oloupaní však jsou sladší. Plátky nashi se hodí do ovocných salátů, kompotů, moučníků a sladkých pokrmů. Dušená se hodí ke zvěřině. Ihned po nakrájení je třeba je zakapat citronovou šťávou, aby nezčernaly. Připravuje se z nich také marmeláda.
Popis rostliny
Strom je podobný jabloním a hruškám.
Výskyt
Japonsko, Čína. Japonský typ se rozšířil na Nový Zéland, do Austrálie, Čile a USA (Kalifornie a Washington).
Původ
Japonsko, Čína.