Mango
6. 4. 2009
Rostlina Mango indické, Mangovník
Latinsky Mangifera indica
Chuť Připomíná broskev či nektarinky
Konzumace
Plod manga je vhodný ke konzumaci, jakmile je měkký na dotek. Před samotnou konzumací mango oloupeme a odstraníme pecku.
Mango je nejlepší konzumovat čerstvé. Samotné a nebo například přidané do ovocného salátu. Často se také používá vařené v pokrmech. Bývá používáno jako příloha k drůbežímu masu, rybám, nebo šunce. Mango je také vhodné k přípravě kompotů, zavařenin a čatný.
Lehce nepříjemné jsou na mangu vlákna v plodu. Některé druhy mají více vláken, jiné méně. Okusování manga se mohou zamotat do zubů a nesnadno se dostávají ven. Raději tedy kousejte proti směru vláken anebo si mango nakrájejte.
Plod
Plody mají ledvinovitý tvar o velikosti cca 10 až 15 cm a jsou zbarvené od zelené přes žlutou až do červené. Uprostřed je ploché, oválné a nejedlé semeno v dřevnatém obalu. Obal semena se špatně odděluje od dužniny.
Mango je bohaté na vitaminy. Obsahuje vitamin C, některé vitamíny skupiny B, vitamin A a E. Dále obsahuje některé účinné látky, minerální látky a stopové prvky např. karoten, hořčík, mangan, zinek a velké množství draslíku.
Jak nakupovat
U nás nejčastěji seženeme manga polozralá a ne příliš šťavnatá. Ovšem nechají se sehnat i manga určená k rychlé konzumaci, které jsou nejzralejší. Z manga v plné zralosti doslova vytéká šťáva.
Popis rostliny
Mango indické je stálezelený tropický strom, který se dožívá až tři sta padesáti let a dorůstá do výšky kolem třiceti metrů. Květenství tvoří velké množství drobných žlutočervených kvítků, ze kterých vyrůstá jeden až pět plodů v trsu.
Výskyt
Tropické oblasti.
Původ
Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie.