Fík
6. 4. 2009
Rostlina Fíkovník smokvoň
Latinsky Ficus carica
Chuť Velice sladká
Konzumace Fíky se pojídají čerstvé nebo sušené, z čerstvých fíků se připravují džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína, likéry. Také se pojídají plněné různými náplněmi (sýrem, šunkou, ...). Sušené fíky se plní např. ořechy. Výborné jsou také kandované fíky. Při nadměrné konzumaci fíků, může dojít k nežádanému efektu - zažívacím problémům a průjmu.
Plod
Čerstvé fíky obsahují cca 80% vody, provitamín A, malé množství vitamínu C, vitamín B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů.
Sušené fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků a jsou takřka bez vitamínu C.
Dužina může být bílá, fialová, černá nebo červená, velikost plodů se dle odrůdy pohybuje od 1 do 9 cm.
Pro prodej čerstvých fíků se plody trhají před jejich dozráním, protože jinak nevydrží několikadenní transport a manipulaci.
Popis rostliny
Rychle rostoucí, opadavý keř nebo šlechtěný statný strom, některé odrůdy rostou v plazivé formě. Strom v přírodě dorůstá obvykle výšky 3 až 5 m, někdy i 10 m. Plodem je dutá kulovitá nebo hruškovitá bobule, na samičích rostlinách v podobě jedlých fíků, na samčích rostlinách vznikají obvykle nejedlá plodenství, tzv. kaprifíky.
V závislosti na typu květů a jejich vztahu k opylení a tvorbě plodenství se smokvoně rozdělují do 3 skupin:
Adriatická skupina - plodenství se vyvíjí i bez opylení a netvoří nažky
Smyrenská skupina - plodenství se tvoří jen po opylení stehnatkou (vosička) a má nažky
Skupina San Pedro - plodenství jarní úrody se tvoří partenokarpicky (bez oplodnění), pro druhou úrodu je třeba opylení
Plody (fíky) se objevují 2x do roka po jednom nebo i více v paždí listů, někdy kauliflorně (= vyrůstají z několik let odpočívajících pupenů umístěných přímo na kmeni). Výskyt
Kalifornie je dnes jedním z hlavních producentů avikáda. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.
Původ
Fíkovník je stará kulturní rostlina, záznamy o jeho pěstování nacházíme už z období kolem 3000 let před n.l. Pochází pravděpodobně z Přední Asie.
Rozšíření
Pěstuje od západního Středozemí až po severovýchodní Indii a Čínu. Fíkovník se pěstujetaké v Austrálii.
Mezi největší producenty fíků patří Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie.